Immu

Käsihuoli

 
Keitä likvidoitavia tai lobotomialeikkaukseen suositeltavia on ollut - ja on? Juutalaiset, homot, kulakit, mustalaiset, ökyrikkaat, peruspäivärahalaiset, maahanmuuttajat, kansanedustajat, savolaiset ja vasenkätiset.
On tutkittu, että vasurit ovat keskimääräistä sopeutumattomampia ja kapinallisempia kuin oikeakätiset. Keitäs meitä nyt tiedetään? Leonardo da Vinci, Michelangelo, Pablo Picasso, Charlie Chaplin.
Muitakin vasenkätisten ihastuttavia luonteenpiirteitä tunnistan itsessäni: kykenemättömyys sosiaaliseen kanssakäymiseen, ujous, puhehäiriöt (= ei ole juurikaan sanomista kenellekään), riskialttius itsemurhaan ja skitsofrenia (= ilo ja suru vaihtavat paikkaa käsittämättömän nopeasti).
Testosteronin, mieshormonin, määrä on kytketty vasenkätisyyteen. Siltä, no, seisomalta, patsastuu mieleen Bill Clinton ja meillä sekstaa…no, tekstaaja Matti Vanhanen. Voi olla että oikeakätinen urheilumies I. Kanerva peittoaa molemmat. Häntä on rangaistu lukuisasti kohtuuttoman kovasta pelistä.
Itse olen molempikätinen. Siksi minua eivät vaivaa kaikki täysvasureiden pulmat. En pohdi kylmälaitteiden ovien kätisyyttä, purkinavaajien ja saksien problematiikkaa enkä piittaa kummalla puolella liettä on vesipiste.
On hommia, jotka hoidan vain vasemmalla kädellä. Kirjoittamisen tietysti, koska sydän on vasemmalla.
Kansakoulussa piti hallita kaunokirjoitus mustekynällä. Opettelin, ihan pirullista luonnettani, kirjoittamaan niin etten sutannut tekstiä kämmensyrjällä.
Vahvasti olen muuten sitä mieltä, että kauneudentaju hävisi maastamme silloin, kun kaunokirjoituksesta luovuttiin omana oppiaineenaan.
Heitän aina oikealla kädellä ja - ajatuskin on kuvottava - jos lyön niin oikealla. Oli siitä kerran alakoulussa etunsa. Muuan riähkä koulukiusasi ja pomppi edessä Muhammad Alin lailla odottaen, että yritän tintata vasemmalla. Mutta kun räväytinkin upper-cutin oikealla, niin persielläänpä pian ruikutti kouho armoa!
Oikeissa töissä on molempikätisyydestä. Lyöpä vasaralla tai maalaa ylen hankalassa paikassa, niin kättä voi vaihtaa. Ja riemuita kuinka nikkaritaidoillaan rehvastelevilla venähtää ongelmanurkissa naama, kun käyttää heidän lempisanontaansa: Anna kun isäs näyttää...
Nuorena miehenä kun hakeutui neidon kanssa autolla siimekseen, oli ihan sama oliko kuskin paikalla vai matkustajan. Mutta niistä asioista ei herrasmies lavertele perhelehdessä.
On selitetty, että vasenkätisyys johtuu kohdussa saadusta vammasta. Voi se olla tottakin, vasenkätiset kun ovat tunteellisempia kuin pääväestönosa. Herkkä vasurialtis alkaa potea sielunhätää, kun hänet päkistetään ulos kohdusta, tuosta salvadordalimaisen kiehtovasta kuun maisemasta pahaan maailmaan. Siksi vauvat itkevät syntyessään.
Jos maailma olisi hyvä, vauvat nauraisivat. Ja olisivat vasenkätisiä.
 
IMMU
          

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (1 kommentti)

Sami Haapavaara (nimimerkki)

Ihan vaan tuohon molempikätisyyteen, kun alkaa urakka kusee, kun ei osaa tehdä vasurilla, taikka oikealla, niin kummasti se vaan käden motoriikka alkaa pakosta pelamaan, kädellä kuin kädellä.

Toimituksen poiminnat

Sivut