Immu

Vallan hurjia

Kun seuraa eduskunnan kyselytuntia niin varmistuu, että Suomi on tosidemokratia. Täällä pääsee ministeriksikin kuka tahansa.

Siitä kimposi tarve lukea viisauksia.

Urho Kekkonen teki Machiavellin Ruhtinaan tiettäväksi suomalaisille. Hän siteerasi teosta usein. Mieleen on piirtynyt etenkin lainaus ”Viisas valtiomies etsii ystävät läheltä ja viholliset kaukaa”.

Niccolo Machiavelli (1469 – 1527) kirjoitti Ruhtinaan, näkemyksensä vallankäytöstä, vuonna 1513 mutta se julkaistiin vasta 1532.

Ruhtinas on renessanssiajalle tyypillinen teos – ohjekirja hallitsijoille. Vaikka italialaisella Machiavellilla oli humanistin koulutus, hän esittää Ruhtinaassa aikalaisiaan kauhistuttaneita ohjeita. Machiavelli ei silti ylistänyt jyrkkää vallankäyttöä sinänsä vaan ainoastaan välineenä luoda vahva ja itsenäinen valtio, joka takaa kansalaisten vapaudet ja turvallisuuden.

Machiavelli ei uskonut universaaleihin säännönmukaisuuksiin eikä rehelliseen valtapeliin. Rehellistä pelaajaa vaivaa lapsekas usko, että kaikki pelaavat sääntöjen mukaan.

Machiavellin tuotannosta ollaankin kahta mieltä. Häntä pidetään joko kyynisenä vallankäytön oppien opettajana tai radikaalina vallantutkijana, joka antaa vallankäytön ohjeita niille, jotka eivät hommaa vielä hallitse.

Kansanliikkeiden kannattaisi opetella nämä Ruhtinaan konstit. Machiavelli suuntasi oppinsa myös rahvaalle ja siinä oli hänen demokraattisuutensa.

Machiavellin mukaan Ruhtinaan paras turva on vakaa kansa. Ruhtinaalla on oltava ketun vaisto ja hänen on tehtävä itsensä populääriksi kansan silmissä. Silti hänen on säilytettävä välimatka kansaan. Välimatkan avulla säilytetään kansan kunnioitus ja pelko.

Ihmiset voidaan Machiavellin mukaan jakaa kolmeen ryhmään: eräät ymmärtävät kaiken omilla aivoillaan, toiset vasta selittämisen jälkeen ja lopuille ei asia selviä sittenkään.

UKK oivalsi ohjeen, jonka mukaan valtaan päästyä on unohdettava liehitelleet typerykset. He ovat työnsä tehneet. Katso vastustajia ja palkitse kiivaimmat heistä,

Ja vielä veto nyky-Suomeen! Tärkeintä on syrjäyttää pätevät. Luovuus, tehokkuus ja äly eivät riitä silloin kun jollakulla on tarjota nöyryys, keskinkertaisuus ja ei älyllinen vaan sokea uskollisuus.

Josko oma machiavelliläinen verhottu varoitus kelpaisi hallitukselle: kun riittävästi leikataan päitä, alkavat ihmiset käyttäytyä päättömästi.

 

IMMU

 

 

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

4Suosittele

4 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (6 kommenttia)

Käyttäjän ILgron11 kuva
Irja Laamanen

Kekkonen vaikutti presidenttinä elämässäni monta vuosikymmentä, mutta en häntä ole sen jälkeen kaivannut. Kekkosesta kansallista esikuvaa luoneen Kustaa Vilkunan mukaan sana "kekko" merkitsi jättiläistä, joka asettelee kiviä vuoren huipulle.
Tuntuu, että Kekkonen todella oli Machiavellin Ruhtinaan lukenut ja sisäistänyt. Mitä oppeja lie nykyisillä valtaapitävillä takanaan?

Liitän linkin myös Kekkosesta tehtyyn väitöskirjaan. Mielenkiintoinen miten myyttiä Kekkosesta rakennettiin.

https://jyx.jyu.fi/dspace/bitstream/handle/1234567...

Käyttäjän Ukkram09 kuva
Markku Laitinen

Yritin tuossa noin kuukausi sitten ostaa kyseistä Ruhtinas kirjaa, mutta sitä ei ollut saatavilla mistään, eikä sitä voinut edes tilata kirjakauppoihin. Katselin netistäkin, mutta en sieltäkään löytänyt paikkaa mistä kirjan olisi saanut ostaa suomenkielisenä.

Ilmeisesti kirjaa ei haluta tavallisen kansan luettavaksi?

Jostakin luin että kirjan perimmäinen sanoma on että silloin kun ruhtinas on byrokraattien ja virkamiesten puolella ja sortaa omaa kansaansa, tulee nopeasti tilanne jossa valtion kassa on elosteltu tyhjäksi. Tilanne kuulemma korjaantuu itsestään vain yhdellä tavalla, ruhtinaan on mentävä kansan puolelle ja estää byrokraatteja ja virkamiehiä sortamasta kansaa.

Nythän meillä on tilanne jossa valtion kassa ei ole elosteltu vain tyhjäksi, vaan valtio on myös ylivelkaannutettu. Ja poliitikkojen ja virkamiesten toimet sortavat yhä enemmän kansalaisia. Eli jos valtion tilanne haluttaisiin korjata, tulisi byrokraattien ja virkamiesten lakata sortamasta kansalaisia ja antaa heille mahdollisimman vapaat kädet luovaan yritteliäisyyteen.

Käyttäjän jariojala kuva
Jari Ojala

Tampereen kirjastosta löytyy ainakin ko. kirja, joten suosittelen etsimään kirjastoista.

Käyttäjän Ukkram09 kuva
Markku Laitinen

Kiitos, itsellenikin tuli mieleen kokeilla kirjastosta, mutten ole vielä saanut aikaiseksi kysellä kirjaa sieltä. Asun tosin helsingissä.

Käyttäjän karikilpio kuva
Kari Kilpiö

Myös sellainen kirja kuin Peter- Hull: "Peterin Periaate" (WSOY) kannattaa tänä pätemättömyyden riemuvoiton aikana lukea. Kirja on sukua tutuille Murphyn ja Parkinsonin laeille.Wiion laeista puhumattakaan (GOOGLETA).

PP = "Jokaisella ihmisillä on taipumus kohota sosiaallisen pätemättömyytensä tasolle, ellei osaa panna ajoissa jarruja päälle." - "Kerma nousee pintaan kunnes happanee" tai "puinen keulakuva johtaa histiriallista laivaa" ja mukana on tapausesimerkkkejä sekä erilaiset pätemättömyysluokittelut ym. mukavaa. Eikä pahitteeksi ole nauttia Erasmus Rotterdamilaisen "Tyhmyyden ylistys"-teoksenkaan seurasta. Aivot ikään kuin saavat uutta, virkistävää hengen ravintoa synkkään kaamokseen...Humanun errare est et errare humanun est! Ja lehmä märehtiväinen. Toivoissa on hywä elää, sano lapamato!

Aikoinaan stressitohtori-Pakarinenkin tokaisi usein: "Tämä oli sitä kuuluisaa Peterin Periaatetta." - EIKU Lukemisiin!

HÖLÖKYNKÖLÖKYN SINNE AETOON SAVVOON JA HYWEEKIN PAREMPOO...
JOULUVA JA YHÄ ONNELLISEMPOO UUTTA WUOTTA KAEKILLE TASAPUOLISESTI!

Käyttäjän JaakkoAalto1 kuva
Jaakko Aalto

Machiavelliltä kannattaa ennen Ruhtinasta mieluummin lukea Valtiollisia mietelmiä (Discorsi sopra la prima deca di Tito Livio). Siinä Machiavelli esittelee näkemyksiään siitä miten valtio on järjestettävä. Titus Liviuksen Rooman historia johon nimessä viitataan, on lähinnä peitetarina jonka taakse Maciavellin omat näkemykset piilotetaan ja josta poimitaan historiallisia esimerkkejä joilla niitä näkemyksiä tuetaan. Valtiollisissa mietelmissä Machiavelli esittää tasavaltaisen valtionäkemyksen, kun hän Ruhtinaassa keskittyi yksinvaltiuteen. Ja Ruhtinas on oikeastaan lähinnä nuoleskelukirja, jolla Machiavelli pyrki pääsemään takaisin Medicien suosioon. Ilmeisesti siitä löytyy syy, miksi ruhtinaat siihen niin mielellään tukeutuvat.

Toimituksen poiminnat

Sivut