Immu

Valtavastaajat

Ruhtinaan kiulu

 

Urho Kekkonen teki Machiavellin Ruhtinaan tiettäväksi suomalaisille. Hän siteerasi teosta usein.

Kekkonen käytti sumeilematta ruoskaa. Niinistö sanoi alussa tahatovansa olla kansakunnan unilukkari.

Mutta unilukkari käy salaisia neuvotteluja, värisyttää parlamentarismin rimaa, käyttää kansansuosiotaan – sumeilematta hänkin – välineenään. Kansanomaisuus – mainio peitenimi populistimille? Tämä ei ole yksioikoinen moite Niinistöä kohtaan.

Suomalainen ei ymmärrä parlamentarismia, siis demokratiaa, hän tahtoo kaikkeen puuttuvan yksinvaltiaan.

Mutta ovathan alamaiskansalaiskasvatusta meille antaneetkin 1700 - 1800-luvulla monarkistinen Ruotsi, sitten tsaristinen Venäjä ja natsi-Saksa.

Niccolo Machiavelli (1469 – 1527) kirjoitti Ruhtinaan, näkemyksensä vallankäytöstä 1513 mutta se julkaistiin vasta 1532.

Mieleen on piirtynyt paljon siteerattu lainaus ”Viisas valtiomies etsii ystävät läheltä ja viholliset kaukaa”.

Se on renessanssiajalle hyvin tyypillinen teos – ohjekirja hallitsijoille. Vaikka italialaisella Machiavellilla oli humanistinen koulutus, hän esittää Ruhtinaassa aikalaisiaan kauhistuttaneita ohjeita.

Machiavelli ei uskonut universaaleihin säännönmukaisuuksiin eikä rehelliseen valtapeliin. Rehellistä pelaajaa vaivaa lapsekas usko siihen, että kaikki pelaavat sääntöjen mukaan.

Machiavellin tuotannosta ollaankin kahta mieltä. Häntä pidetään joko kyynisenä vallankäytön oppien opettajana tai radikaalina vallantutkijana, joka antaa vallankäytön ohjeita niille, jotka eivät hommaa vielä hallitse.

Kansanliikkeiden kannattaisi opetella nämä Ruhtinaan konstit. Machiavelli suuntasi oppinsa myös rahvaalle ja siinä oli hänen demokraattisuutensa.

Machiavellin mielestä vallankäytön keinojen jääminen harvoille leikkaa pois kansan vastarinnan ja siksi vallankäyttöä pitäisi opettaa kaikille.

Tästäkin syystä, siis että rahvas omaksuisi valtapelin keinot, on Ruhtinasta pidetty vaarallisena.

Ruhtinaalla on oltava ketun vaisto ja hänen on tehtävä itsensä populääriksi kansan silmissä. Silti hänen on säilytettävä välimatka kansaan. Välimatkan avulla säilytetään kansan kunnioitus ja pelko.

Ulkopolitiikassa Machiavelli piti tärkeänä, että Ruhtinas ei liittoudu itseään voimakkaampien valtioiden kanssa, koska piti väistämättömänä näiden ikeen alle joutumista.

Machiavelli sanoo suoraan, että viisas Ruhtinas ei voi pitää sanaansa, eikä sitä voida häneltä vaatiakaan, jos siitä on hänelle vahinkoa ja lupauksiin johtaneet syyt ovat lakanneet olemasta.

Kettumaisuutensa on osattava verhota hyvin.

Ihmiset voidaan Machiavellin mukaan jakaa kolmeen ryhmään: eräät ymmärtävät kaiken omilla aivoillaan, toiset vasta selittämisen jälkeen ja lopuille ei asia selviä sittenkään.

Jokainen saa merestä en verran kuin hänen kiuluunsa mahtuu.

Mutta suomalainen haluaa käskyttävän isännän koska ei kaihda mitään keinoja välttääkseen ajattelemisen vaivan

Vallan hurjia tuumailuja!

IMMU

 

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

2Suosittele

2 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (1 kommentti)

Käyttäjän NiiloMkel kuva
Niilo Mäkelä

Uusi Kekkonen on syntynyt ja käyttää oikeistolaista valtaa köyhät kikyyn.
Toki on esittänyt rikkaille vienon toivomuksen osallistua
mutta onko toivomus toteutunut pikemminkin päinvastoin.

Samuli Karjalainen

Urkki oli pelkkä omaa etuaan ajatteleva suomalainen ahne talonpoika ja Neuvostoliiton juoksupoika. Ihan turha yrittää rakentaa myrrysmiehestä jotain poliittista neroa. Suomalaiset sodan ja kurjuuden nähneenä pelkäsivät tietenkin uusintaa. Osasi ne toki muutkin. Kalevi Sorsa ei esimerkiksi ottanut vaalivoittaja Veikko Vennamoa hallitukseen.

Toimituksen poiminnat

Sivut